Mogen wij onze rustdag opleggen aan ongelovigen?

We zijn op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen, 21 maart 2018 mogen we onze stem uitbrengen. In veel dorpen (en ook steden) pleiten met name de CU en SGP voor de zondagsrust, zowel voor gelovigen als ongelovigen.

Het vraagstuk sabbat of zondag zal in dit blog zoveel mogelijk buiten beschouwing worden gelaten

De grote vraag is: Mogen wij als gelovigen, onze wekelijkse rustdag (of dit nu de sabbat of de zondag is) opleggen aan ongelovigen? Wat zegt de bijbel hierover? Vindt God het oké als we dit soort geboden opleggen aan mensen die Jezus nog niet kennen? Hoe winnen we mensen voor het evangelie?

1 Korintiërs 9:21 Voor hen die zonder de wet zijn, ben ik geworden als zonder de wet – hoewel niet zonder de wet van God, want ik sta onder de wet van Christus – om hen te winnen die zonder de wet zijn.

Paulus paste zich aan aan de ander, waarom? Om mensen voor het Evangelie te winnen. Als we dat niet doen dan stoten we dus mensen af van het Evangelie. Vandaag de dag gebeurd het helaas volop in de christelijke politiek

Niet-gelovigen zijn de dupe van onze onbijbelse overtuiging om aan ongelovigen geboden op te gaan leggen. Helaas doen we afbreuk aan de verspreiding van het evangelie.

Kolossenzen 2:16 Laat dus niemand u veroordelen inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten. 20 Als u dan met Christus de grondbeginselen van de wereld bent afgestorven, waarom laat u zich dan, alsof u nog in de wereld leeft, bepalingen opleggen

We mogen zelf onszelf niks op laten leggen. Waarom leggen we dan een ander wel wat op?

Handelingen 15:5 Maar, zeiden zij, er zijn er enigen opgestaan onder de aanhangers van de sekte van de Farizeeën die gelovig zijn geworden, die zeggen dat men hen moet besnijden en moet gebieden de wet van Mozes in acht te nemen.

In dit hoofdstuk zien we een aantal mensen met sektarische neigingen: Men probeert mensen die Jezus nog maar net kennen wetten op te leggen. Als men dit al niet mag doen bij mensen die een korte tijd gelovig zijn. Hoeveel te meer zouden we dit dan moeten laten tegenover mensen die Jezus nog helemaal niet kennen?

1 Johannes 5:3 Want dit is de liefde tot God, dat wij Zijn geboden in acht nemen; en Zijn geboden zijn geen zware last.

De geboden in acht nemen heeft alles te maken met liefde voor God, dit mag nooit te maken hebben met zelfrechtvaardiging.

We kunnen dit goed vergelijken met het hebben van een relatie, als je van je partner houdt ga je dingen voor hem of haar doen, omdat je je partner liefhebt! Hoe kunnen wij dan ooit van ongelovigen vragen zich aan de geboden te houden terwijl ze Jezus nog niet liefhebben?

Uiteraard is het voor iedereen wijs en verstandig om elke week 24 uur rust te nemen, volgens sommigen is dit de reden dat men de zondagsrust wil verplichten. Maar als dit echt zo zou zijn, zou men dan niet pleiten voor een verplichte dag rust per week, ongeacht of dit nu de maandag, woensdag of vrijdag is?

Jozua 24:15 Maar als het in uw ogen kwalijk is de HEERE te dienen, kies voor u heden wie u zult dienen: óf de goden die uw vaderen, die aan de overzijde van de rivier woonden, gediend hebben, óf de goden van de Amorieten, van wie u het land bewoont. Maar wat mij en mijn huis betreft, wij zullen de HEERE dienen!

We hebben verantwoording af te leggen voor onszelf en voor ons gezin. Niet voor een  ongelovige buurman! Verkondig Jezus aan je buurman in plaats van hem een wet van God op te leggen!

Exodus 20:10 maar de zevende dag is de sabbat van de HEERE, uw God. Dan zult u geen enkel werk doen, u, noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw slaaf, noch uw slavin, noch uw vee, noch uw vreemdeling die binnen uw poorten is.

Binnen uw poorten! Wonen de mensen aan wie we de wekelijkse rustdag op willen leggen daadwerkelijk binnen onze poorten? Nee! Laten we het dan ook niet opleggen.

Laten we de geboden pas onderwijzen (niet opleggen!) nadat mensen hun hart gegeven hebben aan Jezus!

Overigens geldt bovenstaande niet alleen voor zondagsvierende gelovigen, als u shabbat viert en van mening bent dat ongelovigen verplicht op zaterdag zouden moeten rusten is dit ook aan u gericht.

 

1 Comment

  1. Kan je dit dan ook niet opleggen mbt de andere negen geboden? Niet opleggen dat ze niet vloeken, stelen, moorden enz. ?
    Gods geboden zijn toch voor ale mensen!
    Prediker 12:13, de slotsom is dit: “Vrees God en houd u aan Zijn geboden, want dit geldt voor alle mensen”

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s