Mogen we mensen weren bij het vieren van het ´heilig´ avondmaal?

Het avondmaal, zo nu en dan zijn er discussies over of bepaalde personen nu wel of niet aan mogen, in enkele gevallen leidt het ook tot flinke verdeeldheid. Zoals altijd is het het beste om te kijken wat de Bijbel erover zegt. Overigens schrijf ik niet over ´heilig avondmaal´ maar over avondmaal, dat het avondmaal heilig is staat namelijk nergens in de bijbel…

In het formulier van de ´traditionele´ kerk staat bijvoorbeeld als voorwaarde: ¨Zolang zij aan zulke zonden vasthouden, moeten ze zich onthouden van het avondmaal dat Christus alleen voor Zijn gelovigen heeft ingesteld, opdat Gods oordeel en straf over hen niet des te zwaarder worden¨. 

Iedereen die niet aan een bepaald, door de kerk, opgesteld lijstje voldoet mag vaak niet aan het avondmaal. Ook wordt er vaak geciteerd dat er ergens in de bijbel staat dat men niet op onwaardige wijze mag eten en drinken, dit is helemaal waar maar wat is eigenlijk de context?

1 Korintiërs 11: 17 Maar in wat ik nu beveel, prijs ik u niet, omdat u, wanneer u samenkomt, er niet beter, maar slechter van wordt. 18 Want ten eerste hoor ik dat er als u samenkomt in de gemeente verdeeldheid onder u is, en ten dele geloof ik dat. 20 Zoals u nu bij elkaar samenkomt, is dat niet het eten van het Avondmaal van de Heere. 

Hier wordt één reden gegeven waarom het samenkomen zoals het gebeurd niet het avondmaal van de Heere is: Omdat er verdeeldheid onder is en men er niet beter maar slechter van wordt, het is niet opbouwend. Hebben we ruzie binnen de gemeente? Laten we dan zorgen dat we eerst weer samen door één deur kunnen voordat we het avondmaal van Jezus gaan houden….

1 Korintiërs 11:29 Want wie op onwaardige wijze eet en drinkt, die eet en drinkt zichzelf een oordeel, omdat hij het lichaam van de Heere niet onderscheidt.

In verreweg de meeste gevallen denken we vaak dat ´op onwaardige wijze eten en drinken´ te maken heeft met onze levenswandel de afgelopen periode. Dit is echter niet de juiste context aangezien we een paar verzen verder het volgende lezen:

1 Korintiërs 11:33 Daarom, mijn broeders, als u samenkomt om te eten, wacht op elkaar. 34 Maar als iemand honger heeft, laat hij thuis eten, opdat u niet tot een oordeel samenkomt. Wat betreft de overige zaken zal ik opdracht geven wanneer ik kom.

Waarom at en dronk men op onwaardige wijze? Nou omdat men het deed om de honger te stillen. In dat geval wordt gezegd: Eet eerst thuis even een broodje (of wat anders)….. Zo simpel is het. We hoeven het echt niet moeilijker te maken dan dat het al is.

Het duidelijkste praktijkvoorbeeld geeft Jezus overigens zelf, leest u maar:

Marcus 14:17 En toen het avond geworden was, kwam Hij met de twaalf. 18 En toen zij aanlagen en aten, zei Jezus: Voorwaar, Ik zeg u dat een van u, die met Mij eet, Mij verraden zal. 

Jezus maakt hier bekend dat één van de twaalf Hem zou gaan verraden, op dat moment zijn ze al bezig met eten.

Marcus 14:22 En terwijl zij aten, nam Jezus brood en toen Hij het gezegend had, brak Hij het en gaf het hun en zei: Neem, eet, dit is Mijn lichaam. 23 En Hij nam de drinkbeker en nadat Hij gedankt had, gaf Hij hun die en zij dronken er allen uit. 24 En Hij zei tegen hen: Dit is Mijn bloed, het bloed van het nieuwe verbond, dat voor velen vergoten wordt.

Hier wordt duidelijk het avondmaal gevierd en Judas is nog steeds aanwezig, Jezus had het ook bekend kunnen maken voordat ze begonnen met het avondmaal. Hij stuurt Judas echter niet weg en laat deze rustig deelnemen aan het avondmaal.

Uiteraard is het logisch dat het avondmaal bedoeld is voor gelovigen aangezien het gaat over het nieuwe verbond, dus we mogen best bij onszelf afvragen voordat we deelnemen aan het avondmaal: Ben ik echt een volgeling van Jezus? Ben ik een deel van Zijn lichaam?

Maar er staat nergens in de bijbel dat we over anderen moeten oordelen en moeten bepalen of zij nu wel of niet deel mogen hebben aan het avondmaal. Laat Jezus ons voorbeeld zijn en vanaf nu niet meer zomaar mensen weigeren…

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s